Behandlingscenter Tjele Langsødal er en del af hjertestarter.dk - hjertestarternetværket

Følg os her:

 

  Få vores nyheder på mail
     
  Få nyheder fra centrene, info mm. på Facebook
     
  Følg vores dagligdag med mere på vores blog
     

Spørgsmål og svar om alkoholmisbrug

 

Der kan være mange spørgsmål i forbindelse med misbrugsbehandling, her finder du svar på en del af dem.

 
Spørgsmål og svar om alkoholmisbrug, alkoholafhængighed, afhængighedsskabende medicin mv.


Hvornår er jeg afhængig af alkohol eller medicin?

Du har et problem, hvis du fortsætter med at anvende alkohol eller afhængighedsskabende medicin på trods af de negative konsekvenser og problemer, du oplever fysisk, psykisk, i familien og socialt. Du kan sikkert heller ikke længere kontrollere hvor meget, hvor længe og hvordan, du drikker eller hvor mange piller, du spiser. Og du oplever formentlig, at du er nødt til at indtage stadig større mængder for at opnå samme effekt som tidligere. Din tolerance er øget.
 

Hvilke skader og konsekvenser kan jeg risikere?

Hele din livssituation påvirkes. Du oplever psykiske, fysiske, mentale, følelsesmæssige, moralske, arbejdsmæssige, seksuelle og etiske konsekvenser. Du kommer måske i konflikt med loven. Desuden er risikoen for alvorlige ulykkestilfælde mangedoblet.
 

Hvad med alkohol og/eller piller som afslapning?

Alkohol og piller er "lumske venner" at støtte sig til. Problemerne bliver midlertidigt fejet ind under gulvtæppet. Selvtilliden og selvfølelsen er formentlig heller ikke bedre, når du bliver ædru. Og de ting, der gav dig uro og stress, er ikke forsvundet eller blevet mindre – snarere tværtimod. At drikke eller tage piller for at lette angst, uro eller midlertidig søvnløshed er ikke nogen hensigtsmæssig løsning.
 

Er alkoholafhængighed arvelig?

Forskning viser, at der findes en arvelig komponent. Den, der har en alkoholafhængig i familien, har en forhøjet risiko for selv at udvikle alkoholafhængighed eller anden kemisk afhængighed.
 

Hvad sker der, hvis jeg blander alkohol med nerve- og/eller sovemedicin eller stærk smertestillende medicin?

Sovemedicin, nervemedicin og flere typer smertestillende præparater kan give meget alvorlige forgiftningstilstande, hvis de blandes med alkohol. Selv relativt få piller kan give en dyb bevidstløshed og risiko for alvorlige skader. I værste fald kan det være livstruende.
 

Hvilket "stof" er det farligste?

Al afhængighedsskabende medicin er farlig. Hver på sin måde. Men alkohol er det farligste "stof". Det er accepteret i vor kultur og legalt, det findes overalt, det er let tilgængeligt og relativt billigt. Men det giver mange fysiske og psykiske skader. Alkohol er ofte starten til andre "stoffer". Det begynder næsten altid med alkohol.
 

Hvorfor er det så svært at erkende, at man har et problem?

I vor kultur og hos os selv ligger det dybt rodfæstet, at man skal tage ansvar for sit eget liv og klare sig selv. Når alkohol eller piller får overtaget, mister man kontrollen med sit eget liv. Omgivelserne ser ned på og fordømmer den, der ikke kan klare sit eget liv. Resultatet bliver, at den afhængige lyver, benægter og bruger al sin kraft på at skjule, hvorledes det egentlig er fat. Personen benægter, hvordan det rent faktisk forholder sig. Benægtelsen er en slags overlevelsesmekanisme. Jo længere ud man kommer, desto sværere bliver det at se realistisk på sin egen situation.
 

Hvordan skal jeg holde op?

Første skridt er at bede om hjælp og være villig til at tage imod den. Hos Behandlingscenter Tjele får du professionel rådgivning og behandling for din kemiske afhængighed. En behandling, der hjælper dig til at genvinde dit liv.

 

Hvordan skal jeg forholde mig, hvis min søn eller datter drikker for meget eller tager "stoffer"?
Ungdommen drikker og prøver "stoffer" – sommetider af ren nysgerrighed. Der er altid risiko forbundet med at drikke eller tage "stoffer". Du skal reagere direkte – jo før jo bedre. Du skal ikke være bange for at søge professionel rådgivning, selvom personen bliver vred. På sigt redder du måske et liv.

 

Hvad skal jeg gøre, hvis nogen, jeg holder af, drikker for meget, tager for mange piller eller misbruger andre stemningsændrende stoffer?
Tro på dig selv og det, du ser og oplever. Stå ved, hvad det gør ved dig. Det går helt sikkert ikke over af sig selv eller bliver bedre med tiden. Snarere tværtimod. Få professionel rådgivning.


 


Afrusning, alkoholbehandling, alkoholrådgivning bl.a. på, i og nær:

Sønderborg, Kolding, Esbjerg, Vejle, Horsens, Aarhus, Viborg, Randers, Grenå, Holstebro, Skive, Hobro, Aalborg, Thisted, Hjørring, Frederikshavn.

 

Læs om Tjele Langsødals privatlivspolitik.