Antabus og alkoholmisbrug
Antabus og alkoholmisbrug er i mange menneskers bevidsthed nært knyttet til hinanden. På Tjele Langsødal lærer du gennem behandlingsforløbet hver dag at vælge, at i dag vil du være ædru. Derfor anvender vi ikke Antabus i vores alkoholbehandling.
Antabus og alkoholmisbrug - historien bag
To læger, der arbejdede på at finde et middel mod fnat og indvoldsorm, opdagede i 1948, at det stof, de arbejdede med, gav et kraftigt ubehag, hvis man samtidig drak alkohol.
Fra det tidspunkt blev Antabus og alkoholmisbrug kædet sammen, og Antabus blev det mest anvendte middel til at bekæmpe alkoholmisbrug med.
I Danmark anvendes Antabus stadigvæk meget i forbindelse med alkoholmisbrug, hvor man i mange andre lande er gået helt væk fra at udskrive præparatet.
Antabus og alkoholmisbrug - virkning og bivirkninger
Alkohol er et giftigt stof, som det er leverens opgave at nedbryde. Nedbrydningen finder sted ved en kompliceret biokemisk proces, og det er i denne sammenhæng, Antabus kommer ind. Antabus indeholder nemlig et stof - disulfiram - som forhindrer leveren i at nedbryde alkoholen.
Antabus blokerer et bestemt enzym, som leveren skal bruge til at nedbryde alkohol med.
Det betyder, at hvis man drikker samtidig med, man får Antabus, bliver koncentrationen af det giftige stof acetaldehyd i blodet forøget. Det er på grund af for meget acetaldehyd, at man bliver syg og dårligt tilpas ved at drikke samtidig med, man indtager Antabus.
Mange mennesker reagerer meget kraftigt på denne forgiftningstilstand, som der er tale om, med kraftig ansigtsrødmen, hovedpine, kvalme og opkastninger, synsforstyrrelser og i særlig svære tilfælde bevidstløshed, krampe og død.
Af andre bivirkninger ses træthed, dårlig ånde, svimmelhed.
Antabus er ikke behandling
Man skal gøres sig klart, at selvom Antabus og alkoholmisbrug tit kædes sammen, er der ikke tale om nogen egentlig behandling. Antabus fjerner ikke trangen til alkohol - og det gælder både den fysiske og den psykiske trang.
Mange prøver alligevel at drikke, selvom de får Antabus - og selvom de kender til de meget ubehagelige virkninger, det kan have. Trangen til alkohol er større end frygten for ubehaget ved bivirkningerne af Antabus.
Du kan kontakte os på telefon 70 20 40 80 og høre mere om, hvordan du bliver ædru uden Antabus.